Sød slikonkel og fartdjævel

Han sælger slik i hele verden, dyrker sport, sidder i bestyrelser, er politisk aktiv og forbereder sig i øjeblikket til billøbet Paris-Dakar næste år. Henrik Radich Jørgensen gør én helt forpustet. Selv er han helt rolig og med masser af overskud, bl.a. til at passe sin søsters børn.

Til daglig er Henrik Radich Jørgensen omgivet af marcipanbrød, creme-skildpadder, Ga-Joler og vingummimønter. Han har ansvaret for salg og markedsføring af slik fra Toms Chokoladefabrikker i lufthavne, på færgeruter og ved grænser i bl.a. USA, Østeuropa og Indien, hvilket giver ham mindst 120 rejsedage om året.

Henrik er født i Virum, aftjente sin værnepligt i Farum, og blev uddannet militærpolitisergent i Aalborg. I slutningen af sin værnepligtsperiode tog han et to måneders kursus i Jægerkorpset og blev opfordret til at søge ind som jægersoldat. I første omgang sagde han nej tak.

»Jeg ville læse. Så jeg tog rundt til forskellige universiteter og bestemte mig for Århus. Det så så hyggeligt ud!«

Her læste Henrik økonomi i tre år og mødte Søren, der læste statskundskab. De to besluttede at søge ind i Jægerkorpset, og i '91 kom de ind sammen med fem andre ud af en ansøgergruppe på over 60. Henrik blev efterretningsspecialist i Østeuropa, og han mødte Nicolai Moltke-Leth, som han straks blev venner med. Sammen med ham stod Henrik for uddannelsen af 25 i en patruljeringsdeling i Jægerkorpset.

»Jægerkorpset har givet mig en fantastisk grunduddannelse i menneskekundskab, som jeg bruger i mit arbejde i dag, hvor jeg også har personaleansvar.«

Henrik var på landsholdet i militær fem-kamp, mens han var i Jægerkorpset, og holdet blev sponsoreret af Coca-Cola, så da han efter godt fire år i korpset var klar til erhvervslivet, aflagde han besøg på sodavandsfabrikken i Glostrup og fik job som marketingassistent. Han avancerede fra assistent til key account manager, fra kiosker og benzinstationer til supermarkeder, og efter tre år skiftede han sodavanden ud med slik på Toms fabrikker i Ballerup.

Sponsor sprang fra

Henrik og vennen Nicolai Moltke-Leth havde lagt en plan for nytårsaften 1999/2000, som han stadig er skuffet over gik i vasken. De skulle have kørt verdens hårdeste billøb, Paris-Dakar, der i anledning af årtusindeskiftet gik fra Dakar til Cairo, og alt var på plads. Men 23 timer før kontraktunderskrivelse sprang en af hovedsponsorerne fra.

»Nicolai og jeg lå på vores sidste øvelse i Jægerkorpset og snakkede om, at vi egentlig havde det så sjovt med hinanden. Jeg ville ud i erhvervslivet, og Nikolaj ville læse, så vi måtte have et projekt sammen. Vi spurgte os selv: Hvad er det vildeste, vi kan finde på? Og det var Paris-Dakar. Vi aftalte, at det måtte vi prøve på et tidspunkt.«

I 1996 deltog Henrik i Camel Trophy-løbet i Borneos jungle, og de følgende to år var han instruktør for de nye deltagere, først i Mongoliet og derefter i Chile og Argentina. Han skulle også have været med til Fidji-øerne til sommer, men har sagt nej. Dels læser han MBA pr. korrespondance på Herriot Watt-universitetet i Edingburgh, dels gælder det om at få alt klar til Paris-Dakar næste år.

I torsdags var Henrik ude at købe den bil, der skal bruges i de danske løb, som skal kvalificere ham og hans makker til Paris-Dakar. Han er medlem af Hedelands Autoklub ved Roskilde, hvor han lærer køreteknik. Så der er mere end nok at se til.

»Jeg sætter jo selv mine mål. Hvis ikke jeg havde de ting og mål, kunne jeg lige så godt lægge mig ned og sove og drive den af, og så ville jeg gå i stå. Jeg får jo oplevelser og møder masser af interessante personer, jeg ellers ikke ville møde, og som giver mig noget rent menneskeligt, en energi jeg kan føre med mig videre. Jeg hører om deres erfaringer og tager dem med mig i rygsækken.«

Politik på flere planer

Mens Henrik læste, stemte Danmark nej til Maastrichttraktaten.

»Jeg tænkte: Det var satans." Jeg ville vide hvorfor, det var blevet et nej, og jeg fik lyst til at påvirke beslutningerne. Så jeg gik ind i politik.«

Henrik blev først medlem og siden bestyrelsesmedlem i Det Konservative Folkeparti. Som kampagneleder for Niels Ahlmann-Ohlsen sørgede han for dennes hidtidige største personlige valgsejr, og da kandidaten i Fjerritslev-kredsen sprang fra, sprang Henrik til, og førte Ahlmann-Ohlsens kampagne over på sig selv. Det gav 492 personlige stemmer på otte dage. Henrik kom ikke i Folketinget, men medlemsskabet har han bevaret.

»Jeg er meget fascineret af at sidde og styre ting. Så hvis jeg bliver tilbudt en ministerpost om 20 år, ville det da være fantastisk.«

Hvilken ministerpost skulle det være?

»Øh, jah. Der er mange områder, som interesserer mig...Men det skulle nok være erhvervsminister.«

P.t. har Henrik en formandspost i Danish Duty Free Travel Retail Association, brancheforeningen for alle, der har med lufthavns-, færge- og grænsehandel at gøre. Og han er direktør for bestyrelsen i den internationale Travel Retail Confederation.

Golf og burgere

Henriks seneste arbejdsmæssige succes var en kæmpe forretningsaftale i hus med Greyhound Leisures, et amerikansk krydstogt-rederi, der sidder på 75 pct. af alle krydstogter i verden. Så nu er Toms Chokoladefabrikker for alvor kommet ind på markedet i Amerika, Latinamerika og Caribien. Og netop pga. sine forretningsforbindelser overalt i verden er Henrik begyndt at spille golf.

»Jeg synes, det er lidt kedeligt, det passer ikke helt til mit temperament. Men mange af dem, jeg har møder med, vil gerne henlægge møderne til golfbanen.«

Det er ellers ikke tålmodighed, Henrik mangler. Som jægersoldat har han bl.a. ligget otte dage i en jordhule og spejdet efter fjenden gennem et lille bitte hul. Og i weekenden passede han sin søsters børn på fire, seks og otte år.

»Jeg kan godt lide det, og når de er hos mig, får de lov til at bestemme. Hvis de vil have burgere, får de burgere. Og de synes jo, det er skønt, at have en onkel, der er i slikbranchen.«

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Artiklens emner

Her kan du se de emner, som indgår i denne artikel.

Ønsker du at følge et eller flere af dem, kan du klikke

Emnet findes nu på en liste under punktet Mine emner i menuen.

Du kan også tilgå listen ved at klikke på Se de emner du følger herunder.

Mine emner kræver minimum Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du følge emner og få besked, når der er nyt.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Teknisk fejl

Emnet kunne ikke følges, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Tilvalg

KØB!

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.