En kæmpe erstatningssag mod den fallerede it-millionær John Trolle Rasmussen og Memory Card Technology begynder på tirsdag.

Engang delte han frivilligt millioner ud som storsponsor for Bjarne Riis cykelhold Team Memory Card/Jack & Jones og som medejer af fodboldklubben AGF. Men siden er det gået hastigt ned ad bakke for den tidligere århusianske bykonge og mangemillionær John Trolle Rasmussen (dengang blot kendt som John Trolle) og hans it-firma Memory Card Technology.

I efteråret år 2000 blev det afsløret, at der var blevet fusket med regnskaberne i virksomheden. Memory Card Technology kollapsede og blev erklæret konkurs i 2001, og efter et langt retsforløb, fik John Trolle Rasmussen i 2011 en dom på seks års fængsel for bedrageri.

Og nu - 12 år efter kollapset - kommer John Trolle Rasmussen måske til endnu en gang at dele millioner ud - dog knap så frivilligt. På tirsdag begynder en kæmpe erstatningssag i Vestre Landsret mod den fallerede it-millionær. Det er konkursboet efter Memory Card Technology, der sagsøger John Trolle Rasmussen, flere tidligere bestyrelsesmedlemmer i Memory Card Technology samt de to revisionsfirmaer Ernst & Young og Pricewaterhousecoopers for ikke at have holdt tilstrækkeligt opsyn med John Trolle og økonomien i it-virksomheden.

- I min optik er det helt sædvanlig, hvis der har været situationer med urigtige årsregnskaber, urigtige værdiansættelser og en leder, der har begået noget kriminelt, at man så erstatningsmæssigt går efter både bestyrelse og revision. Det er helt efter bogen, siger juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet.

Konkursboet kræver en erstatning på mindst 100 mio. kroner, og blandt de kreditorer, der har mange penge til gode, er Nordea og Danske Bank. Tilsammen tabte de to banker op mod en halv milliard kroner på konkursen.

John Trolle blev i forbindelse med sagen erklæret personlig konkurs, men flyttede efterfølgende til først Monaco og dernæst Belgien, hvor han giftede sig påny med en velhavende kvinde. Det vides ikke, om han har de penge, som han sagsøges for.

- Han påstår selv overfor myndighederne, at han ikke har nogle penge, og under vores research, har vi ikke kunnet grave nogen skjult formue eller værdier frem, fortæller Kristian Hansen, der er journalist på Computerworld og som sammen med to kollegaer netop har skrevet en bog om John Trolle Rasmussen. Bogen, der bærer titlen ' En svindlers storhed og fald' udkommer i april.

Lars Bo Langsted mener dog, at der alligevel kan være penge at hente for konkursboet.

- Sagsøgerne har formentlig en god sag, og i hvert fald revisionsfirmaerne har formentlig en ansvarsforsikring bag sig. Så hvis man får dem dømt, så har man en vis sikkerhed for at få nogle af pengene hjem, forklarer professoren.

BT ville gerne have en kommentar til sagen fra John Trolle Rasmussen, men det har ikke været muligt at få fat i ham fredag. Torsdag fik BT dog fat i Trolle Rasmussen i forbindelse med historien om, at han var blevet idømt en ny dom for svindel i Belgien. Der lod han ikke til at udvise meget sympati med de mennesker, der mistede penge i forbindelse med Memory Card Technologys kollaps.

- Jamen, der er jo ikke nogen mennesker, der har mistet penge, der ikke har været en del af en forretning, sagde John Trolle Rasmussen fra sin celle i Sønder Omme Statsfængsel.

BT har også forsøgt at få en kommentar konkursboets advokat, men det har ikke været muligt at få kontakt til advokaten.