Vint Cerf advarer mod digital middelalder

13. februar 2015 kl. 14:186
En af hovedingeniørerne bag internettet advarer om, at vi kan ende med at miste dokumenter fra vores tid, hvis vi ikke begynder at tænke på, hvordan vi kan bevare formater og hardware.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En forsvindende lille del af de skriftlige kilder har overlevet fra tiden før den sene middelalder efter år 1000, og selvom de skriftlige kilder i dag ikke ligger på skriftruller, så risikerer vi også, at de digitale kilder smuldrer i overført betydning.

Det er nemlig nu, vi skal begynde at gøre en bevarelsesindsats, hvis vi ikke skal miste dokumenter fra så sent som det 21. århundrede, lyder det fra én af internettets pionerer, Vint Cerf, ifølge BBC.

Et eksempel er dokumenter skrevet i tekstbehandlingsprogrammer fra 1990'erne og lagret på 3,5 tommer disketter. Her vil både styresystem, lagermedie, filformat og dokumentformat være forældet i dag.

Hvis man tænker bevaring på endnu længere sigt er det sandsynligt, at der ikke længere eksisterer fungerende hardware til aflæsning af det fysiske lagermedie, og selv hvis indholdet er overført til nyere lagermedier, så vil der formentligt ikke findes software, som kan vise dokumentet nøjagtigt som det fremstod, da det blev skabt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor foreslår Vint Cerf og andre, at der udarbejdes en bevaringsmetode, hvor det bliver muligt at opbevare et dokument for eftertiden på en måde, så eftertiden kan genskabe dokumentet.

Det vil forudsætte, at der sammen med dokumentet så at sige lagres en afstøbning af, hvordan hardwaren, styresystemet og softwaren fungerede.

På den måde vil dokumenterne kunne lagres i skyen og flyttes fra sky til sky over tid og stadig gendannes.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
7
18. februar 2015 kl. 12:23
Væsentlige oplysninger mangler

Der mangler mindst to væsentlige oplysninger i denne artikel.

1: Metoderne findes og flere er på vej. Se f.eks.: https://www.eark-project.com/ 2: Det er relevant at nævne, at Vint Cerf bærer titlen "Vice President and Chief Internet Evangelist for Google"

Så måske artiklen burde bære overskriften:

Vint Cerft tvivler på at åbne standarder kan lagre data til eftertiden

Og indholdt burde hedde: Google mener, at den digitale eftertid bevares bedst ved at lade Google udvikle egnede metoder til lagring.

Så er man da i det mindste klar over, at det er et partsindlæg (og reklame) man sidder og læser. Ikke at forklejne, at problemstillingen er reel nok, men det er da i den grad relevant, at rigtig mange dygtige folk arbejder målrettet på at udvikle løsninger.

5
13. februar 2015 kl. 17:26
Sene middelalder ca. 1300-1500

Se https://da.wikipedia.org/wiki/Senmiddelalder

4
13. februar 2015 kl. 16:23
Synes nu mere mit problem

Synes nu mere mit problem ligger i at opbevare tingene uden at der går "bit rot" i dem. Både CD'er, DVD'er, usb-sticks, og eksterne harddiske har alle haft problemet. Håber lidt på nogle M-Disk kan løse det.

At læse/anvende dataene som endnu er intakte har jeg dog ikke haft problemer med, DOSBox og diverse andre emulatorer kan klare det meste.

3
13. februar 2015 kl. 15:13
Længe leve fotobogen

Sidste år blev der i Europa trykt mere end 10 millioner fotobøger, Se https://iitm.be/fotoboegertest . Når du regner ud hvad et fotoalbum og fremkaldelsen af papirbilleder koster, er en fotobog heller ikke dyrere.

2
13. februar 2015 kl. 14:38
Det er også et stort problem for private

For lidt over et år siden mistede jeg min far, og jeg stod med en digital arv, som jeg nu skulle til at administrere uden at en del af familie historien gik tabt.

Heldigvis er privat data arkivering en interesse jeg har udviklet efter vi en gang havde et indbrud, hvor vi heldigvis ikke mistede nogle data, men det gjorde at backup og arkivering nu er noget jeg tager meget alvorlig. Så opgaven med at hive tingene ind i min egne systemer var ikke den helt store opgave. Jeg kan dog se, at mængden af data snart er ved at vokse hurtigere end jeg formår at indeksere det fornuftigt, så systemet er ved at være udfordret af volumen.

Næste udfordring bliver så når vores unger begynder at blive "content creators" i en højere grad end de allerede er i dag, og hvis ikke de har interessen for at løfte arven videre, hvad så?

Teknologien i dag gør det ufattelig nemt, at skabe indhold (og meget af det), men vi har slet ikke tænkt grundigt nok over hvordan vi vil tilgå det senere eller sikre os at hele generationer bliver glemt.

Jeg deler i den grad Vint Cerfs bekymringer.

1
13. februar 2015 kl. 14:22
Er løst..

Gør som i USA: affotografer dokumenter og net-sider til mikrofilm. Visse formater har en anslået levetid på 500 år - og kan selvsagt aflæses uden særlig software.